2010/11/19

Мини тарт със сладко от дюли

Напоследък, накъдето и да се обърна срещам рецепти за коледни меденки, сладки и какви ли не още чудесии и вкуснотии. Често пъти рецептите са подплатени и с разкошни снимки, от които струи коледен аромат. Изкушения на всеки ъгъл :–)

Преди да ме завладее Коледната треска обаче, ще пусна рецептата за един много приятен десерт, който правих наскоро. Не мога да кажа, че е шедьовър невиждан или че блести с оригиналност. Но пък е бърз, лесен и много вкусен. Става дума за Мини тарт със сладко от дюли.






Тестото, което направих, е по рецептата за пат бризе. За пръв път приготвям такова и веднага се влюбих в него. Не залепва и не се рони при вадене.


Продукти:

190 гр.брашно
6 с.л. студено масло
2 с.л. растителна мазнина
3с.л.вода
щипка сол

В купа се сипват изброените съставки. Омесват се леко на ръка, докато тестото стане на мека топка. Завива се с фолио и се слага да отлежи за около час в хладилник.
Тестото се разточва с точилка до дебелина 3-4 мм. Навиийте го внимателно върху точилката и така го прехвърлете върху формичката. Развийте тестото от точилката и леко с пръсти притиснете тестото по дъното и стените на формичката. Изрежете излишното тесто над стените. Използвам керамични формички, които не намазнявам преди печене. Може да се сложи торбичка с ориз на дъното, за да не се надигне тестото. Пече се около 15-20 мин. в загрята на 180 градуса фурна.
Когато изстине, се вади в чиния и се запълва със сладко от дюли. Перфектно се съчетава и с няколко натрошени ореха, които при мен липсваха този ден.
Количеството стига за два мини тарта с диаметър 12 см.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...