2016/01/18

Канелено руло

Този божествен десерт е вариация на шведската канелена кифличка. Той съчетава сочност с изкусителна сладост. Има хрупкава захарна коричка, но най-запомнящ се е наситеният, великолепен аромат на масло и канела.  В края на публикацията може да видите източника на рецептата, както и оригиналния списък с продуктите. Аз спазих всичко дословно, освен частта с глазурата. Не се стърпях да използвам белия шоколадов кувертюр, за който отдавна търся приложение. С него не се получи красива украса, но той попи в печивото и сочността, която му придаде не заменям за нищо на света.

Наричам този десерт съботно-неделен, защото е необходимо да му се отдели малко повече внимание. Нищо сложно няма в приготвянето му, но ще трябва да предвидите две втасвания, което все пак си иска планиране на време.

И така, моля, обърнете вашето внимание към този чаровен съблазнител на любителите на сладки печива - Канеленото руло!






Продукти:

За тестото:
3 ч.ч. бяло брашно
4 с.л. захар
2 ч.л. сол
3 ч.л. суха мая
1/4 ч.ч. топла вода
1 ч.ч. топло прясно мляко
3 с.л. разтопено масло


За първата поръска:
1/2 ч.ч. разтопено масло
ванилия
3/4 ч.ч. кафява захар
канела


За втората поръска:
1/4ч.ч. кафява захар
канела
1 с.л. студено масло


За глазурата:
бял шоколад - около 100 гр
1/4 ч.ч. прясно мляко




Започнете с тестото. В малка купичка смесете маята и топлата вода. Изчакайте я да набъбне.
В голяма купа подгответе брашното, захарта и солта. Направете кладенче и вътре сипете топлото мляко, маята и разтопеното масло. Оформете хубава топка тесто, като добавяте по малко брашно, ако има нужда. Покрийте купата с кърпа и оставете да втасва на топло около час. Трябва да удвои обема си.

Подгответе първата поръска от масло, захар, ванилия и канела. Разделете тестото на две равни части. От всяка половина оформете с намазнени ръце дълъг фитил. Поставете двата фитила върху дъска или хартия за печене и хубаво ги намажете от всички страни с поръската. Когато са готови, притиснете ги един в друг в единия край и ги преплетете на плитка. Когато я завършите, отново притиснете двата края един в друг.



Подгответе тава с диаметър около 25 см. Намазнете я хубаво или я застелете с пекарска хартия. Започвайки от центъра на тавата, намотайте плитката в кръг. Когато сте готови, отново покрийте с кърпа и пак оставете да втаса около час.


Подгответе втората поръска. Когато тестото се е надигнало двойно, загрейте фурната на 180 градуса. Равномерно разпределете върху него втората поръска, без да натискате. Сложете да се пече за около 40-45 мин. Ако започне да покафенява твърде много, покрийте с алуминиево фолио.


След като рулото се опече, оставете да се охлади, но не изцяло. Подгответе глазурата. Покрийте рулото с нея, като я сипвате равномерно на тънки струйки с лъжица.


2 коментара:

  1. Малееее,че изкушаващи снимки....Приказно руло!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Милена! Радвам се, че снимките пресъздават реалното усещане за рулото:)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...