2014/09/13

Средиземноморско пътешествие - Рим

Тазгодишната лятна ваканция бе посветена на Средиземноморска обиколка. Някои от градовете сме посещавали и преди (Рим и Генуа), а други (Палермо, Тунис, Палма де Майорка, Валенсия и Марсилия) предстоеше да видим за пръв път. Десет дена на пълно откъсване и промяна!

Преди девет години със съпруга ми празнувахме първата годишнина от сватбата си в Рим. Стори ни се съвсем логично и сега - на десетата годишнина, да започнем пътуването си пак оттам. Чудя се какво повече разглеждахме - града или себе си и промените, които са настъпили в нас за това време.

И така, няма да разказвам за забележителностите и местата, които посетихме. Всеки, който е бил там, знае как омагьосва този град! Моят спомен ще е за огромен, величествен, загадъчен, впечатляващ, сложен, пъстър и древен център на Вселената! Нажежена, претъпкана арена, с тесни улици и изобилие от модни бутици, туристически гледки, протегнати просешки канчета, търгашеска шумотевица. Безбожно скъп и консуматорски декор. Жив и пулсиращ денонощно. Обожавам го!

А в това изобилие и поток от хора, винаги ще се намери маса за двама. С бяла покривка и каре на червени квадрати. Вековен сервитьор с посребрели коси, приведен сериозно и учтиво под черното сетре. Леденостудена бутилка бяло вино. Приятна лека музика на акордеон, долитаща от неизвестна посока. Гледка към река от лица, стичаща се около мънички островчета от улични музиканти, художници и акробати. Маса или по-скоро миниатюрна капсула за двама извън времето.






























P.S. Предстои втора част - Палермо!

2 коментара:

  1. ех, как ми се прииска и на мен в Рим :) чудни кадри, Дина...
    чакам втора част, Палермо :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ооо, Алексче, представям си ти какви кадри ще направиш на Рим! Стискам палци скоро да го навестиш! А снимките от Палермо са в тендежерата, още малко да ги посготвя и идват топли-топли:)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...