2014/09/04

Децата и градината

Всеки знае колко е полезно за децата да се занимават с растенията в градината. Да ровят в земята, въоражени с детски градинарски ръкавици и мънички лопатки, да садят и поливат с микроскопичната си лейка, тичайки по сто пъти да я пълнят на чешмата. Да бързат сутрин, за да премерят колко е пораснало новото им цвете през нощта или сладко да се кахърят, че лавандулата не се развива толкова добре, както им е обяснено. Колко са мили само, когато гордо величаят определеното за тях кътче като " мое"!

Е, все пак понякога ще трябва да плевите бурените, когато децата се разсеят или ги примързява. Ще подменяте тайно и по тъмно някое и друго изсъхнало цвете, за да не плачат като го видят. Ще давате предложения кое как се прави с привидно разсеян тон, горещо надявайки се да бъдат чути. Но как само се научават да внимават, да пазят, да се грижат и вълнуват, да ценят и уважават чудото на живота!




2 коментара:

  1. Няма друг начин да научим децата да обичат природата и да живеят в хармония с нея, ако не ги оставим да накалят ръчички и да се наслаждават на това, което сами са отгледали :) Много са ми мили моментите, в които гледам децата как тичат из градината с кофичка, за да събират цветенца и тревички за някоя "супа" ....

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...